Suomi

Kuin silloin ennen…

Merkistä laadun tunnisti jo silloin ennen

Pienet puuesineet, kuten napit ja leikkikalut muodostivat Niemen Tehtaan ensimmäisten vuosikymmenien tuotevalikoiman. Sotavuosien jälkeen tuotantoon tulivat huonekalut: lasten pinnasängyt, leikkikehät ja syöttötuolit. Väestön kasvu suurten ikäluokkien myötä loi suuren tarpeen lastenkalusteille, ja muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin lisäsi käytännöllisten ja tilaa säästävien kalusteiden kysyntää.

Seuraavien vuosikymmenten aikana Niemen tuotteet tulivat tutuiksi suomalaiskodeissa ja siirtyivät suku- polvelta toiselle. Huippuvuonna 1977 syöttötuoleja valmistettiin 14 000 kappaletta. Syntyvyyden ollessa tuolloin 65 659 lasta, useampi kuin joka viides lapsi sai näin ollen uuden Niemen syöttötuolin. Kun monis- sa perheissä useat lapset peräkkäin käyttivät samaa, voidaan todeta Niemen syöttötuolin olleen se ainoa ja oikea. Tuotteen kestävyydestä kertoo se, että kuluttajilta tulee vieläkin kyselyitä syöttötuolin pyöristä. Itse tuoli kestää lähes ikuisesti, mutta vuosikymmenten kuluessa pyörien muovi menettää lujuutensa.

Kalusteiden värit olivat silloisen värimaailman mukaisia. Kirkkaiden, ja jopa räikeiden värien ohella ruskea oli vallitseva väri sisustuksessa. Myös myrkynvihreää ja oranssia käytettiin kodin pinnoissa ja kalusteissa siinä määrin, että moni vierastaa niitä edelleenkin. Toki nykyisin silmin nekin sävyt näyttävät taas paremmilta.

Nykyinen toimitusjohtaja Panu muistelee, kun hän oli isänsä Matin apuna tämän maalatessa lastensängyn sivuja viikonloppuisin. Pientä poikaa alkoi siellä illalla helposti nukuttamaan, ja Matti-isä laittoi kuorma- lavan päälle pahvin, johon saattoi nukahtaa. Töiden päätyttyä isä-Matti kantoi sitten nukkuvan poikansa samalla tontilla olevaan kotiin. ”Nämä ovat niitä parhaita muistoja.”

Globalisaatio ja sen mukana tullut halpatuonti vei pohjan pois näiden kalusteiden valmistukselta, ja Niemen Tehtaat suuntasikin 2000-luvulla muihin kodinkalusteisiin, kuten kirjahyllyihin.

Kestävistä materiaaleista hyvin valmistettujen kalusteiden arvo kantaa läpi vuosien, ja esimerkiksi Niemen nuorisosängyt ovat nykypäivänä erittäin kysyttyjä nettikaupoissa. Moni lapsiperhe etsii juuri sen kokoisia sänkyjä (165 x 65 cm), koska pieniin huoneisiin ei yksinkertaisesti mahdu isoja kerrossänkyjä.

Näiden Niemen ”klassikoiden” uudelleen tuotantoon ottamista on etenkin viime vuosina kysytty jatku- vasti niin paljon, että toiveet päätettiin täyttää. Nuorisosänky/kerrossänky ja lasten keinutuoli palautetaan tuotantoon omana Retro-mallistonaan. Tuotesarja on periaatteessa sama kuin vuosikymmenten takainen, rakenteessa on tehty joitain muutoksia uudistuneiden Eurooppalaisten tuoteturvallisuusstandardien takia. Tuotteet tulevat myyntiin ainoastaan Niemen verkkokaupan kautta.

Muistojen mainosaarteita

Hilda Blyn tarkka silmä laatua valvomassa.
”Kyllä tässä tuolissa kelpaa pienokaisen istua ja syödä.”

Copyright © 2020 byNIEMI . All rights reserved.